De zomertijd begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober (het begin van de wintertijd).
In de nacht van zaterdag 30 maart op zondag 31 maart 2024 schakelen we over van wintertijd naar zomertijd, en dat is voor iedereen wennen.
Dit betekent dat de klok dan één uur vooruitgezet wordt (2 uur wordt 3 uur) en dit in toepassing van het KB van 19 december 2001 (BS van 28 december 2001) tot uitvoering van de EG-richtlijn van 21 januari 2001.

In totaal duurt de zomertijd 31 weken, ofwel 217 dagen. Dit jaar begint de zomertijd op 31 maart 2024 en eindigt op zondag 27 oktober.
Door de zomertijd wordt het niet in het holst van de nacht licht. Een groot voordeel is ook dat we ’s avonds een uur langer van daglicht kunnen profiteren. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en tegen half tien ’s avonds donker.

De overschakeling naar zomertijd heeft dus drie directe gevolgen: je zal zondagochtend een uur minder kunnen uitslapen, de zon komt vanaf zondagochtend een uur later op en gaat een uur later onder.