De koude is in het land, wat de laatste dagen opviel was dat vele jongens niet warm genoeg gekleed waren op training en erna.
Pas je aan de omstandigheden aan, aangepaste kledij muts en handschoenen zijn geen overbodige luxe tijdens de training en wedstrijd.
Ook erna is het belangrijk je goed aan te kleden na een verplichte warme douche.

Enkele toelichtingen :

Pas je kleding aan
Voordat sporters zich in de kou begeven moeten ze hun kleding aan de temperaturen aanpassen. We kleden ons volgens het principe van de ui: veel dunne lagen dus.
En bij extreme koude horen daar muts en handschoenen vanzelfsprekend bij.
Aan het hoofd en de goed doorbloede vingers koelt men namelijk extra sterk af.
Het materiaal moet ademend zijn om warmte-accumulatie te vermijden.
Synthetische vezels zijn dan geschikter dan katoen, omdat die zich niet met zweet volzuigen. Dat verlaagt tevens het risico om met een kletsnatte rug te sporten.

Rekken en stretchen
De gepassioneerde sporter heeft geen angst voor koude voeten. Ook bij pooltemperaturen waagt hij zich buiten de deur. Maar vooral nu geldt: warm je spieren goed op (eventueel vooraf).
Het rekken van de spieren mag daarbij niet verwaarloosd worden.
Hoe kouder het is, hoe langzamer het lichaam reageert. Daarom is het belangrijk om voldoende te stretchen en de spieren te ontspannen.
Met name bij sporters die op ijs of sneeuw rennen, lonen speciale rekoefeningen waarbij vooral de aanhechting van de spieren aandacht krijgt. Dat verlaagt bij het lopen het risico van blessures.

Even belangrijk als de voorbereiding is ook de afsluiting van de training.
De sporters moeten ten minste twee minuten uitlopen, zodat de spieren niet verharden. Sporters kunnen beter niet te lang in de buitenlucht rekken, maar liever binnen.

Bij temperaturen onder nul kunnen mond en neus hun normale functie onvoldoende uitoefenen: het voorwarmen van de ijskoude lucht. De droge, koude lucht kan de slijmvliezen iriteren.

Drinken niet vergeten
Ook voeding draagt ertoe bij om het lichaam bij lage temperaturen in conditie te houden. Sporters moeten ervoor zorgen dat ze in de winter evenveel drinken als in de zomer. Door de koude hebben velen het gevoel dat ze minder zweten en daarom drinken ze minder. Maar voldoende vochtaanvoer is ook belangrijk in de winter.

Nog een extra tip voor onze oudere jeugd:
Wie veel transpireert, verliest bovendien mineralen. Daarom kunnen magnesiumtabletten een nuttige aanvulling zijn, of permanente aanvulling met voedingssupplementen zoals vitaminen en  mineralen zinvol is, kan het beste met de (sport)arts besproken worden. Dat hangt ook van het normale voedingspatroon af en moet per geval bekeken worden.

Conditie op peil houden, ontspannen lopen

Ambitieuze sporters moeten rekening houden met een verhoogde temperatuursregulatie en dientengevolge met een verhoogde stofwisseling. Dit verhoogt de hartslag. Sporters met een hartslagmeter dienen te weten dat de totaalbelasting in de winter hoger ligt.

Immuun systeem
Maar wie in de winter verantwoord sport, werkt daarmee ook aan zijn gezondheid. Sport in de kou heeft een immuun stimulerend effect. Koude verlangt van het immuun systeem dat het zich versterkt. Per saldo is er dus geen reden om in de winter binnen te blijven.
Sporters moeten wel oppassen om na het sporten niet te sterk af te koelen. Na het sporten opent zich als het ware het afweervenster. Het immuun systeem is na de belasting bijzonder zwak en kwetsbaar. Daarom moet de sporter na een training zijn doorzwete kleren liefst meteen wisselen en de warmte opzoeken. Met name het eerste half uur na het sporten is men het meest ontvankelijk. In deze tijd is het lichaam bijzonder gevoelig voor verkoudheid.

EEN WARME DOUCHE EN NADIEN ZICH GOED AFDROGEN EN WARM AANKLEDEN IS DE BOODSCHAP.

Schoenen
We mogen ook niet vergeten om onze schoenen aan te passen aan de veldomstandigheden. Afhankelijk van de hardheid van het veld kan gekozen worden voor multi-noppenschoen, turf of in sommige gevallen zelf voor sportschoenen. Schoenen met lange noppen op bevroren velden zijn niet aangewezen.

Afgelastingen:   
Er wordt zelden afgelast door koude. Wel indien de velden wegens de vrieskou oneffen (loopsporen) liggen.